Ce este hiperpronația piciorului?

Vizualizari: 589

Hiperpronația piciorului

Piciorul este una dintre cele mai frumoase părți ale corpului uman. Doar piciorul este cel care oferă corpului nostru posibilitatea să se miște cu încredere și face mersul elegant și ușor. Însă apariția diferitelor deformări ale picioarelor și dereglarea mecanismelor de amortizare ne complică activitatea noastră motorie zilnică — și, prin urmare, necesită o rezolvare rapidă și profesională a problemei. Abaterea de la norma unei astfel de proprietăți precum pronația tălpii necesită măsuri de prevenire eficiente și în timp util. Una dintre modalitățile unei astfel de profilaxii este purtarea de încălțăminte ortopedică bine aleasă, precum și mersul pe suprafețe neuniforme.

De ce piciorul are nevoie de pronație

Pronația este o caracteristică anatomică a structurii tălpii, care asigură amortizarea naturală și diminuează sarcina de impact în timpul mersului sau alergării.

Atingând suprafața pământului și ridicându-se de la ea pentru a face un nou pas, oasele piciorului primesc de fiecare dată o sarcină de impact care depășește greutatea unei persoane de aproximativ 6-8 ori. Datorită pronației normale, această presiune enormă este distribuită uniform pe picior și nu provoacă disconfort.

Pronația și supinația sunt faze diferite ale aceluiași proces, al mișcării. În termeni simpli, supinația asigură împingerea piciorului de la suprafața de contact, iar pronația oferă o întoarcere și o poziționare moale pe sol, care precedă un nou pas.

Nu numai pentru picioare, ci și pentru spate

Înzestrând talpa cu o astfel de proprietate precum pronația, natura a avut grijă nu numai de mobilitatea și longevitatea articulațiilor picioarelor. Dar și de integritatea vertebrelor și a discurilor intervertebrale. Pronația deficitară afectează, de asemenea, amortizarea normală a piciorului. Drept urmare, sarcina de impact în timpul mersului și alergării zguduie nu numai articulațiile genunchiului și șoldului, ci și coloana vertebrală. Astfel apare suprasolicitarea sistemului musculo-scheletic.

Persoanele cu diferite deformări ale piciorului se plâng de dureri la nivelul picioarelor, spatelui și regiunii lombare. Într-o formă ușoară, suprasolicitarea se manifestă prin durere în talpă la pășire și oboseală rapidă, iar recuperarea durează mai mult decât de obicei. În cazurile avansate, aceasta duce la incapacitatea de a menține o postură dreaptă și la afecțiuni care provoacă deformări ale genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. De aceea este atât de important să menținem acest mecanism motor într-o stare sănătoasă.

Tipuri de pronație a piciorului

Gradul de pronație este determinat de unghiul care se formează între picior și călcâi în momentul în care piciorul aterizează pe sol. 

 1. Pronația neutră este atunci când glezna este în poziție verticală, formând un unghi de aproximativ 90 de grade cu suprafața de contact.
  Amprenta unei astfel de tălpi este moderat curbată. Și sarcina este distribuită uniform, în timp ce funcția principală de susținere este îndeplinită de partea exterioară a călcâiului.
Hiperpronație (suprapronație) — în momentul aterizării pe suprafață, piciorul este înclinat spre interior, partea interioară a gleznei formează un unghi mai mic de 90 de grade cu suprafața.
 1. Urma este aproape integră și lipsită de curbură. Este posibilă poziția în X a picioarelor: genunchii împreună și tălpile depărtate.
  Poziția valgus, piciorul plat și hiperpronația sunt fenomene conexe, dar nu reprezintă același lucru. Piciorul plat și piciorul valgus se referă la poziționarea tălpii, la aplatizarea arcului. Iar hiperpronația este legată de rotația, înclinarea piciorului în mișcare.
În combinație cu activitatea fizică, încălțămintea pentru picior plat, selectată corect în magazinul nostru, ajută la evitarea diferitelor probleme cu mușchii, ligamentele și articulațiile în viitor.
 1. Hipopronarea este o poziție mai rară a piciorului. Unghiul dintre partea interioară a gleznei și suprafața de contact este mai mare de 90 de grade, piciorul este înclinat spre exterior.
  Amprenta în caz de hipopronare are o curbură pronunțată. Este posibilă o poziție a picioarelor în formă de O: când tălpile sunt împreună și genunchii despărțiți.
  Astfel sunt supuse la presiune arcul exterior al piciorului, al cincilea și al patrulea deget de la picior.

Cum se alege încălțămintea pentru hiperpronație 


 Încălțămintea pentru hiperpronare selectată în mod corespunzător îmbunătățește calitatea vieții de zi cu zi și previne complicațiile sistemului musculo-scheletic. Este important ca încălțămintea cu suport pentru arcul piciorului să se fixeze bine pe picior și să fie rezistentă la înclinarea în interior. Adică încălțămintea pentru hallux valgus poate fi adesea recomandată și în caz de hiperpronație.

Și cel mai important — cu excepția rară a deformărilor complexe — încălțămintea ortopedică trebuie să fie confortabilă! Aceasta nu trebuie să împiedice mișcarea și dezvoltarea piciorului. 
 
De asemenea, pot ajuta la prevenirea prăbușirii tălpii branțurile cu supinator. În același timp, folosirea acestor supinatori nu trebuie să provoace disconfort, mișcările nu trebuie să fie limitate. Rezultatul va fi nu numai optimizarea poziției piciorului, ci și creșterea distanței parcurse, scăderea disconfortului din spate.

Cum vă poate ajuta magazinul online ortek.ro în cazul problemelor de pronație?

Una din specializările noastră este încălțămintea pentru profilaxia deformărilor piciorului. Și aici vă putem fi de ajutor.
 • Încălțămintea ortopedică de damă este fabricată în primul rând pentru confort. 86% dintre femeile care au purtat încălțămintea de damă 4Rest Orto o consideră cea mai confortabilă.
 • Încălțămintea ortopedică pentru bărbați sunt noutatea noastră! Gama de modele de încălțăminte pentru bărbați 4rest Orto la situația din martie 2023 nu este mare. Dar am testat un număr mare de încălțăminte și ne-am oprit la aceste câteva modele. Sperăm clienții noștri să aprecieze confortul lor și să auzim aceleași recenzii despre comoditatea lor ca și despre încălțămintea pentru femei.

Beneficii pentru picioarele copiilor și adulților vor aduce, de asemenea și covorașele ortopedice pentru copii — eficiența evidentă, naturală a mersului pe suprafețe neuniforme. Pentru tratamentul și prevenirea deformărilor piciorului, covorașele de masaj sunt practic un must have.

* — Câmpuri obligatorii

Cele mai vândute produse