Cum se poate identifica piciorul plat?

Vizualizari: 595

Cum se poate identifica piciorul plat?


Puteți pune singur un diagnostic relativ precis al „piciorului plat” la copilul dumneavoastră. Nu este dificil: există un test simplu pe care absolut orice părinte îl poate implementa în condiții de casă-apartament. Luați copilul, aplicați orice cremă cosmetică pe tălpile ambelor piciorușe și așezați-le pe o bucată de hârtie (copiii mai mici vor primi procedura cu mare entuziasm dacă folosiți vopsea viu colorată, să zicem, guașă, în loc de cremă). Este important să-l puneți astfel încât micuțul să se sprijine pe picioare cu toată greutatea. Apoi, copilul se întoarce la jucăriile/ocupațiile sale, iar dumneavoastră studiați amprenta rezultată. În funcție de vârstă, desenul va fi diferit – diferența o veți vedea în gradul de imprimare a părții centrale a tălpii.

Dacă suspectați patologia pe baza rezultatelor amprentei, adresați-vă neapărat la un ortoped, deoarece numai el poate răspunde clar la întrebarea cum să scăpați de platfus în cazul dumneavoastră.

Important! Până la vârsta de doi ani, piciorul plat la copil este considerat ca fiind un fenomen normal. În consecință, nu are sens să se efectueze testul la o vârstă atât de fragedă. De asemenea, nu este necesar să folosiți un supinator prea înalt în încălțăminte.


Profilaxia piciorului plat


În general, de îndată ce copilul a început să meargă (sau să alerge – în funcție de temperament), puteți începe cu siguranță să introduceți măsuri profilactice pentru a preveni apariția unor deformări ale piciorului în viitor. Lăsați copilul să alerge desculț, făcând în așa fel picioarele să se încordeze în punctele potrivite. Însă laminatul neted și gresia cu pardoseală caldă nu vor avea efectul dorit. Pentru a învăța piciorul să amortizeze la fiecare pas, veți avea nevoie de o suprafață neuniformă. Mergeți la natură, alergați pe nisip și iarbă, pietricele netede de-a lungul coastei. În sezonul rece, relieful coastei marine poate fi mutat în casă – cumpărați covorașe ortopedice pentru copii și antrenați-vă picioarele în continuare.

Alte măsuri preventive includ branțuri ortopedice, încălțăminte adecvată (supinator, partea din spate dură, talpă flexibilă), gimnastică pentru picioare, care poate fi propusă sub formă de joc micuților neobosiți și poznași.

 

Cum se efectuează tratamentul piciorului plat?


Ce trebuie făcut dacă, din păcate, diagnosticul a fost confirmat? Poate că profilaxia a fost insuficientă, sau de proastă calitate, sau neregulată; poate ați ignorat gimnastica sau toate metodele utile au fost anihilate, să zicem, de încălțămintea greșită din punctul de vedere al ortopediei. Sau poate predispoziția la deformare a fost moștenită genetic.

În orice caz, platfusul trebui tratat acum. Tratamentul trebuie abordat temeinic, nu ca pe o înlăturare a unui defect nedorit, ci pentru a elimina riscul potențial de modificări ireversibile la nivelul coloanei vertebrale și al picioarelor și, ulterior, la nivelul întregului organism (da-da, este atât de grav!).
Medicul specialist va prescrie tratamentul. Acesta va include același masaj, un set de exerciții pentru picior plat, purtarea încălțămintei ortopedice. Cu toate acestea, există o diferență între prevenire și tratament. Prin urmare, dacă doriți cu adevărat să vindecați piciorul plat, uitați cuvântul „repede”. Și abordați problema cu meticulozitate.

Copilul dumneavoastră va avea nevoie de gimnastică și masaj regulat și va trebui să poarte în permanență încălțăminte ortopedică. Și anume încălțăminte pentru picior plat, ce nu mai vizează doar prevenirea, ci este specializată pentru tratarea deformării. Apropo de încălțămintea ortopedică. Aceasta nu este doar pentru copii, ci și pentru adulți. În magazinul nostru online veți găsi pantofi și botine ortopedice pentru femei, precum și pantofi și botine pentru bărbați.

Cum se face masajul în caz de picior plat, vă va explica ortopedul, el vă va oferi și o listă de exerciții utile. Deși, având în vedere abundența de informații din zilele noastre, puteți să găsiți toate aceste informații pe internet, dacă doriți, și să le confirmați cu medicul dumneavoastră. Nu este dificil să înveți cum se face masaj, un profesionist poate să vă arate mișcările corecte la început. Gimnastica este, de asemenea, o știință simplă, este nevoie doar de imaginație și de recuzita potrivită. În ajutor vin aceleași covorașe de masaj, plimbările cu picioarele goale și exercițiile pentru picioare cu obiecte mici.

... Totuși, sperăm că totul se va limita la profilaxie și nu va fi nevoie de tratament :)

 

* — Câmpuri obligatorii

Cele mai vândute produse