O viziune alternativă a problemei piciorului plat

Vizualizari: 428


Știați că fenomenul piciorului plat nu este atât de simplu pe cât se credea? Unghiul de vedere asupra acestei probleme este într-un plan complet diferit, este non-standard, dar destul de logic și motivat. În multe privințe, această opinie are puncte comune cu poziția noastră, motiv pentru care am decis să vă împărtășim această idee.

...Deci, în realitate, o mulțime de oameni care au fost diagnosticați cu platfus s-au împăcat cu acest fapt, l-au acceptat și trăiesc cu acest diagnostic, adaptându-se la acesta și crezând că nimic nu se poate schimba.

Cu toate acestea, marea majoritate a acestor persoane nici măcar nu-și dau seama că sunt deja victimele unei probleme medicale serioase. Din cauza acestei probleme, persoanele cu platfus simt — în cel mai bun caz — oboseală la nivelul picioarelor mai des decât ar trebui. Din cauza acestuia au dificultăți în alegerea încălțămintei, pentru că nu fiecare model stă confortabil pe picior. Din cauza simptomelor piciorului plat, sunt probabil limitați în ceea ce privește activitatea fizică dorită, și chiar în viață!  În cazurile dificile, dar nu cele mai grave, aceste persoane simt durere.

Tipuri de picior plat

Picioarele aplatizate sunt clasificate de unii medici în două categorii diferite: flexibile sau rigide.
Flexibile sunt acele picioare care se aplatizează numai când sunt expuse la greutate. Cu alte cuvinte, în repaus, dacă persoana este așezată sau culcată, când greutatea corpului nu apasă pe picioare, platfusul ca atare lipsește.

Tălpile rigide sunt într-o permanentă stare de aplatizare, indiferent de activitatea persoanei. Piciorul plat rigid poate fi cauzat de coaliția tarsală (fuziunea oaselor tarsale), precum și de artrită și predispoziție genetică.

Astfel, din denumire reiese clar că este mai dificil să influențezi piciorul plat rigid din cauza naturii sale, în timp ce piciorul plat flexibil este mai receptabil și maleabil.

Este de remarcat faptul că piciorul plat flexibil se întâlnește mult mai frecvent.
Ce factori externi pot ajuta în tratamentul piciorului plat?

1. Întinderea

Mușchii tensionați și rigizi ai gambei sunt o cauză foarte frecventă a piciorului plat. Mușchiul tibial tensionat, neîntins exercită o forță penetrantă asupra tălpii, care, la rândul său, duce la prăbușirea arcului piciorului.

Un program special care vizează întinderea mușchiului gambei și a tendonului lui Ahile poate atenua procesul de aplatizare a piciorului, ameliorând simptomele de picior plat la copii și adulți. Eficiente vor fi exercițiile de antrenament pentru alergători. Luați în considerare și yoga: chiar și numai poziția „câinelui” întinde minunat partea din spate a piciorului.

2. Exerciții pentru întărirea arcului

Dacă descriem problema piciorului plat în modul cel mai simplu din punct de vedere al anatomiei, atunci mușchii interni ai picioarelor, cei care se află în partea inferioară a tălpii sunt cauza deformării. Motivul piciorului plat este subdezvoltarea sau funcționarea necorespunzătoare a acestor mușchi. Astfel, pentru a elimina cauza, trebuie de lucrat la întărirea mușchilor bolții piciorului – așa-numitului „arc”.

Exercițiile care întăresc arcul nu sunt o noutate. Sunt recomandate pentru platfus și le-am enumerat de mai multe ori. Acestea sunt orice acțiuni care implică mișcarea de apucare a diferitelor obiecte cu degetele de la picioare: bile, creioane, jucării mici etc.

3. Încălțăminte și branțuri speciale

Un rol important în cazul piciorului plat îl joacă încălțămintea ortopedică adecvată, în care talpa este prevăzută cu un relief corespunzător. Încălțămintea ortopedică de înaltă calitate va menține piciorul în poziția corectă, nu îl va strânge prea tare, dar nu îi va permite nici să se deformeze. Doar anume de aici provin deformările articulațiilor gleznei și apoi ale genunchiului. Spunând că încălțămintea pentru picior plat nu ar trebui să strângă prea mult piciorul, suntem gata să intrăm în controversă cu cei care consideră că încălțămintea ortopedică ar trebui să fie în exclusivitate rigidă, iar senzațiile la purtarea lor ar trebui să fie asemănătoare cu mersul pe patine, fără gheață.

Da, toți ortopezii spuneau anterior că încălțămintea ar trebui să fie extrem de rigidă. Și pipăiau aprobator construcția inflexibilă a încălțămintei. Dar timpurile se schimbă, iar partea progresivă a chirurgilor și ortopezilor pediatri au constatat că încălțămintea extrem de rigidă este uneori necesară, dar în marea majoritate a cazurilor nu este obligatoare. Adesea, este suficientă o fixare bună, un supinator adecvat, un calapod ortopedic confortabil, o rigiditate moderată a structurii și un ștaif moderat de ridicat. Luați în considerare aceasta atunci când alegeți botine sau sandale ortopedice pentru copii și adulți.


Branțurile ortopedice sunt, de asemenea, foarte eficiente pentru picior plat. Elementele bombate și cavitățile din locurile potrivite de pe suprafața branțului ajută la menținerea tălpii în poziția anatomică potrivită ridicând arcul, întorcând osul călcâiului, determinând unghiul necesar pentru structurile osoase ale piciorului.


Branțurile ameliorează condiția fizică deoarece atenuează tensiunea musculară din tălpi și ligamente, previn eventualele crampe.

4. Mersul desculț

Cineva ar crede că sfatul de a merge desculț nu sună foarte logic, dacă picioarele cu platfus au nevoie anume de sprijin pentru arcul piciorului. Cu toate acestea, mersul desculț este folositor — mai ales pe suprafețe neuniforme: sol, iarbă, nisip, pietricele. Ați observat, covorașelor ortopedice pentru masaj pentru picioare li se dă relieful de prundiș de mare risipit?

Atunci când mergeți desculț, mușchii tălpii lucrează și devin astfel mai puternici. Și întărirea mușchilor piciorului duce la stabilizarea acestuia.

5. Chirurgia

Intervenția chirurgicală este cea mai radicală metodă în lupta împotriva piciorului plat, dacă toate metodele disponibile au fost încercate, dar deformarea rămâne în continuare.

Chirurgia pentru corectarea piciorului plat poate fi relativ simplă sau extrem de dificilă, în funcție de vârsta pacientului, de gradul deformării și de simptomele acestuia. Fiecare caz este diferit.

Da, încă nu există un remediu simplu pentru piciorul plat, dar sunt metode la care puteți recurge pentru a vă îmbunătăți starea. Și chirurgia este una dintre ele.

 

* — Câmpuri obligatorii

Cele mai vândute produse